April 2023
Een volle maand bouwen
Deze maand besteden we volledig aan het bouwen van een appartement in de aanbouw van ons nieuwe huis. We maken de elektrische installatie af en leggen waterleiding aan en we boren gaten in de betonvloer voor de riolering. Als het mooi en droog weer is werken we aan de schutting, harken de tuin aan en zaaien gras. Ook planten we een heg. De vervelende klus van rioolbuizen in de kruipruimte aanleggen stellen we zo lang mogelijk uit, maar het moet er toch van komen. Dan onderbreken we de bouw even met een volle vrije dag! We bezoeken het vestingstadje Bourtange op 1e paasdag. Het is prachtig weer en het stadje ziet er erg leuk uit. Dan gaan we weer vol aan het werk met het huis. We plaatsen een douche gootje en een toilet en sluiten die aan op de riolering. Ongekende luxe om een toilet te hebben! Als de elektrische installatie, het riool en de waterleiding klaar zijn kunnen we de wanden isoleren en dicht maken. Dan worden de ramen, deuren en kozijnen geleverd. Alles past perfect. In twee dagen plaatsen we alles en dan ziet het er ineens allemaal heel anders uit. We nemen nog een middag vrij om in het bos van Lauwersoog te wandelen en komen thuis met allemaal mini boompjes. Die planten we langs de achter schutting. En dan kan het plamuren van de gipsnaden en het aanbrengen van sierpleister beginnen.
We zijn inmiddels zo ver met de elektro installatie dat de wand met de bijkeuken dicht kan. Alle stopcontacten, verlichtingskabels e.d. zitten erin. We duwen de ruimte tussen de balken vol met steenwol en schroeven er OSB platen tegen aan. Hier gaan dan weer gipsplaten overheen.
Dan weer dat kip-en-ei probleem, de boiler moet er hangen om de waterleiding er naartoe en vanaf te kunnen maken en je hebt een wand nodig om de boiler aan te hangen, maar dan moet de wand er eigenlijk niet meer zijn om de waterleiding netjes weg te kunnen werken.
Intussen is Paula bezig met een ander moeilijk klusje: een stopcontact maken in de buitenwand, waar straks de eettafel komt te staan. Er zit net buiten de osb plaat een dampdichte folie laag en die moet heel blijven terwijl er gaten in de osb plaat moeten worden geboord en gekapt voor de stopcontacten.
Helaas eerst te laag geboord. Daar bleek een balk te zitten waardoor er onvoldoende diepte was voor de stopcontacten. Dus een nieuwe poging iets hoger.
Het plafond boven de keuken is inmiddels dicht en we hebben er een led-paneel in gezet die er een beetje uitziet alsof er een lichtkoepel in het dak zit. Het paneel is dim-baar en je kunt de kleur van daglicht naar warm wit variëren d.m.v. een draadloze dimmer/schakelaar die met een magneet plaatje naast de deur kan worden geplakt, maar ook kan worden meegenomen naar de bank of zo. Mooi spul!
Het is weer even mooi weer, dus we gaan weer met de schutting aan de gang.
Zo, na vele schroefjes draaien en planken zagen is de stapel bijna op.
En de schutting staat.
En dan gaan we weer naar de Bauhaus en halen met die fantastische gratis huur mogelijkheid een beton boormachine en diamant boren.
We gaan de gaten voor de rioolbuizen voor de badkamer en keuken boren.
Dit keer is het niet helemaal gratis maar wordt € 5 gerekend voor slijtage van die peperdure diamant boor. Nog steeds echt een koopje.
Die boor is water gekoeld dus maken we een bekisting waar we de waterzuiger in kunnen hangen om de rest van de vloer droog te houden.
Blijkt niet echt te werken, maar helpt ook als center om mee te beginnen.
Tijdje lichtjes op de machine leunen en dan is ie er door. We hadden eerst zorgvuldig uitgemeten dat we niet in een betonbalk zouden uitkomen en dat is gelukt.
Heel apart: die boor vreet zich behoorlijk snel door het beton heen en loopt dan vast in de piepschuim isolatie laag. Dat moeten we er met een mes uitsnijden.
Dan moet er nog een gat door de buitenwand voor de ventilator in de badkamer. Ook hier geldt weer dat die diamant boor heel simpel door het steen gaat, maar volledig tot stilstand komt in de isolatie. Dus het mes er maar weer bij.
Het weer is vandaag wel heel erg mooi dus we gaan gras zaaien. Eerst harken we de hele tuin aan. Het was al mechanisch gefreesd, maar met de hark wordt het net even wat fijner en komen er nog heel wat steentjes en zo uit. Het is wel enorm veel harken…
Daarna aanrollen en dan kan Paula een emmertje met graszaad vullen.
En dan heel regelmatig strooien.
Daarna nog een keer in de andere richting en dan weer harken om het er wat onder te krijgen en weer aanrollen.
Als we dan toch bezig zijn ook maar in het strookje naast onze oprit een gootje graven voor de beukenhaag die binnenkort geleverd zal worden.
De volgende dag een levering. De vloertegels voor de aanbouw. Staat zo uit de vrachtauto op de oprit, maar dan is het onze beurt om het allemaal naar binnen te sjouwen.
60×60 antraciet.
En dan worden de beuken plantjes geleverd. 50 stuks! Ik had hier een andere voorstelling bij dan dit kleine doosje.
Maar er zitten er wel 50 in.
Dus, om de 20 cm of zo een plantje neerleggen.
En ze dan in de grond zetten, toedekken en liefdevol toespreken.
Fria komt ook nog even helpen.
En dan het aller vervelendste klusje: de rioolbuizen onder de vloer om de nieuwe badkamer en keuken van het appartement op het riool aan te sluiten. De gaten hadden we laatst al geboord dus nu wordt het echt tijd er buizen door te doen.
Het is een klein beetje nat onder de vloer dus we leggen plastic op het zandbed en Paula kruipt er in, gewapend met een hoofdlampje en een rolmaat.
Dan kunnen we de buizen op maat maken en kan Paula wederom onder de vloer om ze aan te leggen. Helaas is het luikgat te klein voor mij en past alleen Paula er door…. Dit is de aansluiting van de badkamer. Die wordt later boven de vloer verdeeld naar wc, wastafel en wasmachine.
We moeten onder een funderingsbalk door. Hier de aftakking voor de keuken.
Zo, het is Pasen, mooi weer en we nemen een dagje vrij. We rijden naar Bourtange. Nooit geweest en dus interessant.
Het is een oude vesting uit de tijd dat dit gehele gebied één groot moeras was. Een tange was een iets hoger randje waar dan wagens overheen konden rijden. Het ging hier hoofdzakelijk om boeren wagens dus werd het Bourtange.
Midden op de tange is in de 18e eeuw een fort gemaakt om het verkeer dat over de tange vanaf Duitsland richting de stad Groningen ging te controleren (en natuurlijk tol te heffen). Dit is de westelijke ingang.
Dat vestingstadje is na vele eeuwen van verval weer helemaal in oude glorie hersteld en het ziet er prachtig uit.
De toiletten. Heel handig recht boven de vestinggracht. Geen gekruip door de kruipruimte om buizen aan te leggen…
Niet helemaal uit die tijd maar ook hier: glasvezel in aanleg.
De oostelijke toegangspoort.
Terug in Leens wordt het tijd om eens wat te doen aan onze ongenode gasten. De overkapping bij de voordeur is aan de onderkant nog niet beplaat en vogeltjes denken daar een nest te kunnen gaan maken. Ze brengen takjes mee en knabbelen aan onze isolatie om een mooi nestje te maken. Daar steken we een stokje voor.
Zo, de rioolbuis is in de badkamer dus kunnen we het douchegootje alvast aansluiten.
Inmiddels regent het buiten pijpenstelen en klettert de hagel op het terras.
Verder met het kip-en-ei project boiler, wand en waterleiding.
Nu we een begin hebben kunnen we ook de waterleiding naar de badkamer brengen. Hier van links naar rechts de warm en koud voor de douche, de koud voor de wc, de warm en koud voor de wastafel en de koud voor de wasmachine. en dan nog de stopcontacten voor wasmachine en tandenborstel en zo. Als de waterdruk erop is geweest en er geen lekken zijn kunnen we deze wand sluiten.
Inmiddels heeft de achterbuurman zijn schutting ook afgemaakt.
De elektrische installatie zit er in en de wanden zijn nu allemaal dicht.
Het toilet hangt en we hebben op de plaats waar de douche komt eerst maar even een spoelbakje opgehangen.
Nog wat kieren dichtstoppen.
En dan kan in het plafond van de slaapkamer ook zo’n lichtkoepel achtig ledpaneel.
Dit is standje warmer wit.
We breken het laatste stukje werkbank in de bijkeuken af en verplaatsen de houtstapel die daar onder lag naar buiten.
We gaan nu in de bijkeuken ook de elektrische installatie aanleggen en de plafonds maken.
De muur tussen de bijkeuken en het appartement kan nu aan de bijkeukenkant worden dichtgemaakt dus halen we een paar plaatjes OSB bij de plaatselijke bouw groothandel.
Eerst de isolatie erin.
Dan OSB en dan gips. We laten nog een klein stukje open om nog binnendoor heen en weer te kunnen tussen het appartement en het grote huis.
De plafonds en wanden van de bijkeuken zijn bijna klaar.
De dakbalken aftimmeren.
Dit is nog over van die drie enorme stapels gipsplaten.
Naar de Bauhaus voor tegels voor de keuken, tegellijm, voegmiddel e.d..
En dan de grote dag: de ramen, kozijnen en deuren voor de aanbouw worden geleverd.
We hebben gekozen voor triple glas en dat weegt er wel enorm in.
Nu zal blijken of we goed gemeten hebben en of de timmerfabriek zich goed aan de maten heeft gehouden. De buitendeur van de bijkeuken past er perfect in.
Het eerste raam ook.
We vervangen het vaste raam in de slaapkamer door een draai/kiep raam. Ook die past perfect.
En ook het tweede voorraam en de voordeur van het appartement passen perfect.
De buitenkant ziet er al heel compleet uit zo.
Intussen moeten we naar de garage voor nieuwe banden. Toen we de auto kochten stond ie op splinternieuwe winterbanden, maar er waren geen zomerbanden bij. We kiezen nu voor All Season banden. De winterbanden kunnen dus de komende jaren op zolder blijven.
Dan brengen we ook de laatste gipsplaten rond het nieuwe raam in de slaapkamer aan.
We nemen een middagje vrij. We gaan wandelen in de bossen in Lauwersoog. Daar komen we heel veel nieuwe boompjes tegen die midden op de graspaden groeien. Er is nog niet gemaaid dus ze zijn nog heel. We trekken er een aantal uit en gaan die tegen onze schutting planten.
Nu we een bruikbare deur in het appartement hebben zetten we ook het laatste stukje van de wand met de bijkeuken dicht.
Dan komt het vullen van de plaatnaden. Eerst een flinke laag om de verdiepte voeg op te vullen, dan schuren en dan een laagje om het glad te maken. De eerste laag doen we met Knauf Jointfiller. Dit is een poedervormig product dat in water moet worden opgelost tot een dikke emulsie. Dat oplossen is lastig en kost vrij veel tijd. De tweede laag doen we met Knauf Fill en Finisch, een kant en klaar product. Dat werkt erg prettig maar is natuurlijk per kilo nogal wat duurder.
Dan weer schuren en nog een keer plamuren om ook de laatste krasjes en kuiltjes glad te trekken. Paula is hier in de slaapkamer bezig een laagje diepgrond van Alabastine aan te brengen.
Daar zie je verder niets van, maar schijnt wel nodig te zijn.
Er zijn veel naden af te werken. We willen de plafonds laten stucen met fijn schuurwerk want dat vinden we erg mooi, maar is ons teveel werk boven het hoofd (en dan moeten we het eerst nog leren). De wanden gaan we wel allemaal zelf doen met een fijne sierpleister.
Nu kunnen we de primer voor de sierpleister aanbrengen. We gebruiken hechtgrond van Modulan.
Uit de tuin van mijn zus komt een heuse kastanje boom.
Aldus geplant! Om hem niet per ongeluk onder de voet te lopen zet ik er maar een beetje bescherming omheen.
De luxe van het hebben van een wc begint al wat te wennen dus tijd voor de volgende stap in luxe. Een wc deur!
De deuren zijn geleverd met kozijn en al dus het moet een makkie zijn die te plaatsen. De grootste uitdaging is de onderkant van de deur op de juiste hoogte te zetten. Er komt nog vloerverwarming, een cement dekvloer en tegels onder en dan moet er een ventilatie kier van een cm of twee over blijven.
Aldus gesteld, geschroefd en gepurd. Morgen afsnijden en dan de slaapkamer deur.
Fria kwam tijdens een fietstocht een kwekerij tegen en heeft twee mooie bloeiende klimplantjes (Clematis) meegenomen. Die planten we voor het huis. Morgen even zo’n rekje waar ze in kunnen klimmen halen en tegen het huis schroeven.
Intussen gaat het plamuren nog even door. We hebben van die stalen hoekjes bij de deuren en ramen gezet en die moeten we nu weg stukadoren.
Kijk, hartstikke strak en netjes. Morgen nog even schuren en dan kan de sierpleister er overheen.
Paula is nu in de woonkamer van het appartement bezig met het aanbrengen van de hechtprimer voor de sierpleister. Het dekt helaas niet in één keer en ook na de eerste laag sierpleister schemeren in de slaapkamer de witte strepen nog een beetje door. Na de tweede laag is het goed, maar die pleister aanbrengen is niet zo makkelijk, zeker de tweede laag niet. We gaan morgen proberen een tweede laag witte hecht primer te doen en dan één laag pleister. We gebruiken Modulan sierpleister met een korrel 0,5 mm.
En dan is de maand weer om. We zijn nu zes weken aan het bouwen en het schiet best op. De muren van het appartement en de bijkeuken in de aanbouw staan, de water-, riool- en elektrische installatie zitten er in en de ramen en deuren zitten er in. We zijn nu al een beetje met de afwerking bezig. Het wachten is nu op de dingen die we niet zelf willen of kunnen doen. Ten eerste het stukadoren van de plafonds. Als het goed is gebeurt dat aanstaande donderdag. En dan moeten we de noppenplaten en de buizen voor de vloerverwarming aanbrengen, dat doen we dan wel weer zelf. Als dat klaar is is het wachten op de vloerengieter. Tijdens dat wachten kunnen we de badkamer gaan tegelen en de bovenkastjes van de keuken monteren. En zo prutsen we rustig door. Eind mei zullen we de volgende blog plaatsen.
Zoals gewend met grote discipline en snelheid. Het ziet er echt goed uit. Leuk om alle nieuwe snufjes toe te passen. Het blijft mooi, als je echt iets maakt.
We vermaken ons er echt goed mee! Kom maar gauw eens kijken; de oprit is groot genoeg voor een camper (zolang we nog geen logeerkamer klaar hebben).